Vereniging voor Media- en Communicatierecht (VMC)

De Vereniging voor Media- en Communicatierecht (VMC) is op 26 februari 1988 in Amsterdam opgericht. De leden van de vereniging zijn afkomstig uit het bedrijfsleven, het reclamewezen, de (semi)overheid, de journalistiek, de omroep, de advocatuur, de rechterlijke macht en de universitaire wereld (docenten en studenten). De VMC stelt zich ten doel de bestudering van juridische vraagstukken op het gebied van de massamedia en de telecommunicatie. Zij hoopt door haar activiteiten een bijdrage te leveren aan de vrijheid van meningsuiting en (in ruimere zin) de informatievrijheid, vrijheden die steeds ter discussie staan.

 

Onderwerpen waarmee de VMC zich bezighoudt, zijn o.m. de regulering van publieke en commerciële omroep, de juridische positie van journalisten en programmamakers, reclameregels, onrechtmatige uitlatingen, de regulering van de nieuwe informatiediensten en de liberalisering van de telecommunicatiemarkt. Hoog op de agenda staan ook enkele internationale kwesties, zoals grensoverschrijdende omroep, de verdeling van frequenties, de plaatsing van satellieten en de discussies in het kader van de Europese Unie, de Raad van Europa en de ITU. 

 

De VMC houdt o.a. studiemiddagen, laat preadviezen schrijven en geeft het tijdschrift Mediaforum uit.

 

Bestuur

Het bestuur van de VMC bestaat uit:

Mr. S.A. Kooter (wnd-voorzitter)

Mr. J.V. Willems (penningmeester)
Mr. M. van Waveren (secretaris)
Mr. A. Bakhuis
Mr. L.M. van den Bosch

Mr. M. Huang

Prof. dr. T. McGonagle

 

Erelid: Mr. W.F. Korthals Altes

 

De VMC is bereikbaar per e-mail: vmc@mediaforum.nl

 

Aanmelden?

U kunt zich aanmelden als lid van de VMC door een email te sturen naar vmc@mediaforum.nl (ook voor wijzigingen en opzeggingen). Een gratis studentenlidmaatschap wordt na 2 jaar omgezet naar een regulier lidmaatschap. Opzegging uiterlijk 1 december. De prijzen voor de abonnementen zijn als volgt:

 

  • Regulier lidmaatschap (enkel digitale toezending Mediaforum): € 120,-
  • Regulier lidmaatschap (met fysieke verzending Mediaforum): € 165,-
  • Lidmaatschap rechtspersonen: € 300,-
  • Abonnement op enkel Mediaforum: € 170,-

 

Gratis student-lidmaatschap
De VMC nodigt studenten die belangstelling hebben voor media- en communicatierecht van harte uit om student-lid te worden. Daar zijn geen kosten aan verbonden!
Als student-lid kun je volop meedoen aan de activiteiten van de VMC, te weten twee keer peer jaar een Studiemiddag gevolgd door een borrel waarin je mensen uit het veld kunt leren kennen, regelmatig compacte inhoudelijke sessies ('nieuwsgroepen') voor een specialistisch publiek, de mogelijkheid om deel te nemen aan een Studiecommissie, en - last but not least - gratis toegang tot de online versie van het blad -.
De enige voorwaarde die we stellen is dat je na afloop van je studie regulier lid wordt als je dan professioneel aan de slag gaat binnen het media- en communicatierecht. Het gratis student-lidmaatschap loopt af op het moment dat je bent afgestudeerd. Je kunt je aanmelden als student-lid door een e-mail te sturen naar vmc@mediaforum.nl. Geef daarbij even aan welke opleiding je volgt. We hopen je binnenkort als student-lid te mogen verwelkomen!

 

Studiemiddagen 2024

Leden van de VMC zijn van harte welkom op de studiemiddagen en andere activiteiten van de vereniging. In 2024 zijn de studiemiddagen op de volgende dagen, dus zet ze vast in je agenda!

 

  • 21 juni 2024
  • 6 december 2024

 

Zodra er meer informatie beschikbaar is over de inhoud van deze studiemiddagen zal dat hier en per mail aangekondigd worden.